Maailmanlaajuinen hyönteiskato on fakta.  HS uutisoi 22.3.2018 että myös hyönteisiä syövät linnut ovat vähentyneet radikaalisti. Euroopan hyönteiskadon aiheuttajana pidetään etenkin neonikotinoideja sisältäviä torjunta-aineita. Nämä ovat kiellettyjä EU:ssa mehiläisiä houkuttelevilla viljelmillä kuten rypsi- ja rapsipelloilla, mutta Suomella on poikkeuslupa käsitellä neonikotinoideilla öljykasvien siemeniä!

Myös toista myrkkyä, glyfosaattia, jota on rikkaruohon torjunta-aineissa (esim. Roundup) pidetään hyönteiskadon yhtenä syyllisenä.

Mitä voimme tehdä?

  1. Lopetetaan myrkkyjen käyttö (tilaa vaikka allekirjoittaneelta apua rikkaruohojen kitkentään, jos et itse jaksa kitkeä).
  2. Kysellään luomurypsi ja -rapsituotteiden perään, jolloin edistetään myrkytöntä viljelyä.
  3. Luomme hyönteisille hyvät olot siellä missä voimme vaikuttaa, esim. oma piha, kaupunki, jne.

Lisää siis hyönteisiä houkuttelevia kasveja pihallasi, katso lajeja täältä: http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/pikkupihan-monta-elamaa/. Tämä edesauttaa pihan viljelykasveja.

Tee hyönteisille hyviä asumispaikkoja. Voi ostaa hyönteishotellin, tai ihan hyvin tehdä itsekin. Poraa erikokoisia, melko pitkiä reikiä puukappaleisiin, joita sijoitat puutarhaan.

Pidä puutarhassasi lahopuuta, tai tee kokonainen lahopuutarha: https://www.sll.fi/mita-sina-voit-tehda/omalla-pihalla/lahopuutarha. Tällaisia voi myös ehdottaa kaupungin perustavan!

Jätä joitakin haapoja kasvamaan isoiksi. Haapa on monimuotoisuuden kannalta Suomen tärkein puu. Haavoista on Suomessa löydetty puolensataa uhanalaista eliölajia, niistä reilut puolet selkärangattomia. Noin tuhannesta suurperhoslajista yli sata evästelee haapaa, ja sen suojissa viihtyy yhteensä satoja sieni-, jäkälä- ja sammallajeja. Lue lisää: https://www.sll.fi/keski-suomi/luonto/lajit/haapa.

– Camilla Eriksson

 


0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: