Korpilahdentien idylli ja asemakaavoitus

Eikö ole uskomattoman hienoa, että meillä täällä Vähä-Heikkilässä, muutama kilometri keskustasta, on vielä viljelty pelto? Pellon reunalla kasvaa kulttuurivaikutteisia luonnonkukkia jotka ovat perhosten ja hyönteisten suosiossa. Peltoa käyttävät myös muuttolinnut hyväkseen, ja on haukkojakin näkynyt. Pellon takana Pihlajaniemen ja Heikkilän kasarmin suuntaan alkaa pieni metsikkö, joka on varsinainen lintuparatiisi.

 

 

Kun kulkee kasarmin parkkipaikalta polkua pitkin Majakkarantaan, keväällä ja kesällä kuuluva linnunlaulu on aivan uskomaton konsertti. Metsikkö on kokonaisuudessaan yli 5 ha suuruinen ja koostuu kosteikosta, osin tervaleppä- ja osin koivuvaltaisesta hoitamattomasta ryteiköstä, joka näyttää hienosti luonnontilaiselta lahopuineen. Se on siksi biologisen monimuotoisuuden keidas.  Kasarmin alueen n. 1,8 km kuntopolku vie luonnontilaisen metsikön läpi. Täällä kasvaa järeitä vanhoja koivuja ja melko suuria haapoja sekä vähän kuusia. Metsällä on näin ollen potentiaalia tulla vaikka liito-oravalle sopivaksi. Alueella on myös Suomen luonto -lehden mukaan suojellun ripsisiipan elinympäristö. Kesäisellä aamulenkillä metsikössä tapaa mm. mustarastaita, tilhiä ja rannan ruovikossa kerttusia. Näkyy myös pari kaurista ruokailemassa.

 

 

Pellon vieressä metsikön läpi kulkee suuri oja, joka on tosin kaikkea muuta kuin luonnontilainen. Oja on kaivettu saveen ja eroosion vaikutus on suuri ja siksi se rehevöittää Pitkäsalmea. Jos oja on välttämätön, se pitäisi kunnostaa soralla ja kivillä ja siitä voisi oikeasti tulla hieno puro!

Turun kaupungin kaavoitusohjelmassa 2018 – 2021 on mukana Korpilahdentie ja Heikkilän kasarmi -työnimiset alueet. Nk. Korpilahdentien alue sijaitsee Vähäheikkiläntien eteläpuolella ja ulottuu kuulopuheen mukaan Hirvensalon puistotieltä Kaskentielle. Vuoden 1942 kaavassa (jonka löytää netistä) näkyy varaus liikenneväylälle, joka siis olisi Korpilahdentie (merkitty punaisella viivalla). Kartassa korttelit 17 ja 18 ovat nykyistä peltoa, ja siitä etelään, Hirvensalon puistotien itäpuolella alue on lintuparatiisia.

 

 

Turun kaupungin maanomistus näkyy alla ilmakuvakartassa vaaleanvihreänä korostuksena.

Nyt täytyy olla tarkkana, kun kaavoitus alkaa. Toiveena on, että saisimme pitää Vähä-Heikkilässä hieman kulttuurimaisemaa sekä oikeata hoitamatonta luonnon monimuotoisuusmetsikköä!

– Camilla Eriksson

 

0
Kategoriat: Ympäristö

1 kommentti

makitupalaiset-admin & #183;24/09/2018 18:40

Mahtaakohan Korpilahdentien kaavaan kuulua myös Pihlajaniemi. Mikäli kuuluu niin sen luontoarvoihin tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Camillan mainitsema oja taitaa olla Pitkäänsalmeen ohjattu Sikaoja, joka aikoinaan virtasi Kupittaan lähteiltä Aurajokeen juuri ennen Korppolaismäkeä. Sikaojalla oli sivuhaarana Varsoja, joka virtaa vieläkin avo-ojana Vähä-Heikkiläntien suuntaisesti, lähempänä Puistomäentietä, Askaistentien ja Uittamontien välissä. Molemmat avo-ojan pätkät olisi hienoa siistiä ja jättää ne kaavassa virtaamaan elävinä puroina. Puronpätkät virtaavat sulina leutoina talvinakin.
Kaavan alle jää myös luonnontilassa oleva Vasikkakallio. Sieltä löytyy jokin harvinainen kasvilajikin. Tämäkin kohde pitäisi suojella kaavalla.
Samuli

0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: