Pääseekö sillä Helsinkiin? Vastaus: On ja kyllä! Kaikkein yleisin vääräuskomus sähköautosta on se, että sillä ei voi ajaa kuin lyhyen matkan. Kyllä sillä ajaa ihan sinne minne muillakin autoilla. On syytä erotella erilaiset sähköautot:

  • Hybridi: Bensamoottori ja mm. jarrutus lataa akkua, jonka jälkeen ajoa autetaan sähkömoottorilla, esim. Toyota Prius.
  • Ladattava hybridi: Akku ladataan pistokkeesta, ja ajetaan ensisijaisesti sähköllä, esim. Opel Ampera.
  • Täyssähköauto: Ei ole bensiinimoottoria, ja matkanteko loppuu, kun akku on tyhjä. Esimerkiksi Nissan Leaf ja Tesla (sellaisen kun saisi!). Nykyisin nämä kyllä kantaa jo satoja kilometrejä, riippuen lämpötilasta, ajotavasta, jne.

Itselläni on Opel Ampera vuodelta 2012. Siinä 16 kWh akku jolla ajaa kesällä n 70 km ja talvella lyhyemmän matkan, ennen kuin bensiinimoottori käynnistyy. Akun lataaminen täyteen maksaa n 16 kWh * 0,1 €/kWh = 1,60 €, jolla ajaa siis 70 km, eli hinta on 2,30 € per 100 km. Tätä voi verrata bensalla ajamiseen: 1,45 € * 7 l/100 km * 100 km = 10,15 € per 100 km. Karkeasti ottaen sähköllä ajaminen on 77 % edullisempaa.

Bensa-ajossa Amperani kuluttaa saman verran kuin muut samankokoiset bensiiniautot. Mutta kaikki arkiajot hoituvat sähköllä ja tankkaan nykyisin todella harvoin – ainoastaan jos lähden pidemmälle matkalle. Ei se ole talvella mikään huippuerikoisuus, akun kesto on huonompi ja riippuen lämpötilasta bensamoottori käynnistyy välillä. Säästänpä silti rutkasti arkiajossa. Ja talvikausi on aika lyhyt.

Ajaessa on mukava seurata, kuinka monta kilometriä on sähköä jäljellä. Se kannustaa taloudelliseen ajoon, ei turhia kiihdyttämisiä tai jarrutuksia, vaan rauhallisesti ennakoiden.

Eikä siinä vielä kaikki. Se hiljaisuus lipuessa kevyesti eteenpäin! Ja kaksi pistettä iin päälle: Talvirenkaiksi kitkarenkaat, hiljaiset eivätkä kuluta teitä samalla tavalla, ja sähkölähteenä uusiutuvat energiamuodot kuten aurinko, vesi ja tuuli. Silloin ollaan jo vähän ekoja.

– Camilla Eriksson

 

Kategoriat: Ympäristö

0 kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

%d bloggaajaa tykkää tästä: