Etusivu Foorumit Mäkitupafoorumi Ylinopeutta kotikadulla?

Luet parhaimillaan 1 vastausketjua
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #5339 Vastaa
   makitupalaiset-admin
   Avainmestari

   Ylinopeutta kotikadulla?

   Tonttikaduilla nopeusrajoitus on usein 30 km/t ja tällaisia rajoitusmerkkejä on runsaasti myös meidän yhdistyksemme toiminta-alueella. Eräs jäsenemme kirjoitti tästä huolimatta havainneensa Ojarinteen alueella 60-70km/h nopeutta ajavan auton lyhyellä ja kapealla tienpätkällä ja totesi, että räikeää ylinopeutta ajetaan päivittäin.

   Alueemme tonttikaduilla ovat monet muutkin havainneet reiluja ylinopeuksia. Näyttää siltä, että poliisin nopeusvalvontaa ei enää juuri ole ja kuljettajien asenteet ja omavalvonta ovat päässeet pahasti rappeutumaan. Onko kyse siitä, että rajoituksia ei tunnisteta, eikö niitä koeta perustelluiksi vai eikö niistä välitetä, koska rangaistuksen uhkaa ei ole eikä huono omatuntokaan vaivaa?

   Ylinopeudet kapeilla teillä, joilla varsinkin koulujen läheisyydessä liikkuu paljon lapsia, ovat vaarallisia ja vastuuttomia.  Nopeuksia rajoitetaan siksi, että onnettomuusriski pienenisi ja jossakin vaiheessa joka tapauksessa tapahtuvan onnettomuuden seuraukset eivät olisi kohtalokkaita. Lisäksi turvalliset ajonopeudet ovat asukkaiden viihtyvyystekijä, koska silloin ei tarvitse pelätä itsensä tai toisten puolesta.

   Ylinopeus ei ole mikään vähäpätöinen turvallisuusriski. Autolla on yleensä ainakin tuhannen kilon massa ja tiedämme, että auton liike-energia on suoraan verrannollinen ajonopeuden neliöön. Ajonopeuden kasvaessa kaksinkertaiseksi jarrutusmatka nelinkertaistuu, joten pienikin ajonopeuden kasvu lisää pysähtymismatkaa ja kasvattaa samalla törmäysnopeutta. Kun törmäysnopeus nousee kolmestakymmenestä kilometristä neljäänkymmeneen, kuolemaan johtavan onnettomuuden todennäköisyys kaksinkertaistuu. Siinä pari tosiasiaa mietittäväksi kenelle tahansa.

   Toivottavasti ylinopeudet liittyvät läpiajoliikenteeseen eikä niinkään alueen omien asukkaiden ajotapoihin. Joka tapauksessa monet ovat sitä mieltä, että ylinopeuksista olisi jollakin tavoin päästävä.

   Mitä mieltä Sinä olet? Onko ylinopeus alueellamme tullut jo tavaksi? Millä alueemme kaduilla olet havainnut liian korkeita nopeuksia? Mitä tälle asialle voitaisiin tai pitäisi tehdä? Onko Mäkitupalaisyhdistyksellä tässä tehtävää?

   Ota kantaa kommentoimalla tällä keskustelupalstalla!

   Urpo Jalava

  • #5437 Vastaa
   Brita Palmroth

   Puhut asiaa Urpo. Ylinopeudet ovat tuttu ilmiö myös meidän kotikadulla, Valtaojantiellä. Etenkin kesäaikaan nuoriso kokoontuu usein autoillaan, mopoautoillaan ja mopoillaan Vähäheikkilän koulun kentällä ja sinne on kulku Valtaojantieltä. Useamman kerran olen kuullut ja nähnyt, miten sinne kentälle ajetaan ja sieltä poistutaan ”tuhatta ja sataa” peräkanaa. Ja toki tuota kaahamista harrastavat monet muutkin kuin kentällä viihtyvät nuoret. Vaikeaa noihin ylinopeuksiin on puuttua muuten kuin muuttamalla omaa asennettaa, eivät ne poliisitkaan ehdi pahemmin tuota liikennevalvontaa tekemään.

Luet parhaimillaan 1 vastausketjua
Vastaa aiheeseen: Ylinopeutta kotikadulla?
Tietosi: