Etusivu Foorumit Mäkitupafoorumi Espanjan siruetana, haitallinen vieraslaji yhdistyksen alueella

 • Tämä aihe on tyhjä.
Luet parhaimillaan 0 vastausketjuja
 • Julkaisija
  Artikkelit
  • #6480 Vastaa
   Sampo Karppinen
   Vieras

   <p style=”padding-left: 40px;”>Päivää,</p>
   Alueellamme oli jo viime vuonna Espanjan siruetanaa.
   Kyseessä on haitallinen vieraslaji niin puutarhalle, ihmiselle kuin koiralle.

   Nyt olen tehnyt ensimmäiset ja heti runsaslukuiset havainnot yhdistyksen alueelta Uittamon tien varrelta.

   Otat lainauksia tähän tekstiin sivustolta:

   https://vieraslajit.fi/lajit/MX.52801

   Kevät on parhainta aikaa torjua siruetanoiden leviämistä:”Tehokkainta espanjansiruetanan torjunta on keväällä ennen kuin talvehtineet yksilöt ehtivät munia. Etana munii kerralla noin 20–30 munaa ja jatkaa munintaansa pitkin kesää ja syksyä juuri kosteiden kausien aikaan. Sukukypsät etanat olisi siis syytä tuhota heti keväällä ja aina ennen munintaa.

   Haitat
   Espanjansiruetana on kaikkiruokainen massalaji, joka on sopeutunut Suomen viileään ilmastoon. Etana voi liikkua jopa 50 metriä yössä, ja se syö yleensä oman painonsa verran (10 g) vuorokaudessa.

   Espanjansiruetanalle kelpaa puutarhojen monenlainen ravinto ja voi näin aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Se syö koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Espanjansiruetanat syövät myös eläinten raatoja, mm. kuolleita lajitovereitaan, minkä vuoksi ne ovat saaneet kansanomaisen tappajaetana-nimensä.

   Ilmastonmuutos lisää populaatioiden kokoa ja näin myös lajin vahingollisuutta pohjoisilla viljelyalueilla, ja aiheuttaa edelleen lisääntyvän kasvintuotantoriskin. Muualla Euroopassa tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että espanjansiruetana voi risteytyä muiden etanoiden kanssa aiheuttaen näin haittaa myös alkuperäisille lajeille. Lisäksi espanjansiruetanan erittämä lima voi sisältää bakteereita (mm. listeria), jotka voivat olla haitallisia sekä ihmisille että kotieläimille. Ruotsin eläinlääketieteellisellä laitoksella (SVA) on todettu, että espanjansiruetana voi toimia väli-isäntänä ns. sydänmadolle (Angiostrongylus vasorum), joka on haitallinen koiraeläimille.

   Yhdistys pitää Taimien vaihtopäivä.

   Ajatus on loistava ja ihana.

   Minusta olisi kuitenkin reilua infota ihmisiä että etana leviää mm Taimien mukana pihoihin.

   Vieraslaji.fi sivustokin sanoo :

   ”Etanan esiintymisalueilta ei saa kuljettaa muualle maa-ainesta, lehtikasoja, kompostia eikä kasveja. Näin estetään etanoiden ja niiden munien kulkeutuminen uusille alueille.

   Espanjansiruetanan munat ja nuoret yksilöt kulkeutuvat paikasta toiseen maansiirtojen sekä erilaisten kukka- tai puuntaimien, sipulien ja muiden kauppapuutarhatuotteiden juuristoja ympäröivien multapaakkujen mukana. Laji voi siirtyä myös lehtikasojen ja kompostien välityksellä.”

Luet parhaimillaan 0 vastausketjuja
Vastaa aiheeseen: Espanjan siruetana, haitallinen vieraslaji yhdistyksen alueella
Tietosi: