1. Turku Energian Louna TPK sähkösopimuksesta

Syksyllä 2022 sähkön hinta oli poikkeuksellisen korkealla ja juuri siihen aikaan meidän monien edellinen sähkösopimus meni umpeen. Tarjolla ei ollut paljon vaihtoehtoja, joko menit pörssisähköön tai otit vastaan 2-vuotisen sopimuksen, missä kWh -hinta oli huomattavasti suurempi kuin mihin olimme tottuneet. Monet meistä uskoivat siihen ennustukseen, että sähkön hinta on pilvissä tulevana talvena, puhuttiin, ettei sähkö tule edes välttämättä riittämään kaikille. Monilla meistä ei ole resursseja seurata pörssisähkön hinnanvaihteluita, jotta tietäisi, mitä se milloinkin maksaa ja milloin sitä sähköä kannattaa käyttää ja milloin taas elää säästöliekillä. Sitten kävikin toisin, tuli lämmin talvi ja sähkön hinta laski reilusti, mutta 2-vuotisen sähkösopimuksen tehneet jäivät loukkuun korkeaan sähkönhintaan.

Tuntui todella pahalta, kun kuuli, että uusille sopimusasiakkailleen Turku Energia myi sähköä huomattavasti halvemmalla kuin meille, jopa useita vuosikymmeniä heidän asiakkainaan oleville. Pientalojen Louna TPK -sopimuksen hinta on 27,1 snt/kwh, vertailun vuoksi Turku Energia tarjoaa nyt yhden vuoden Louna Vesi -sopimusta hintaan 11,7 snt/kwh. 

Meille mäkitupahallituksessa tuli sellainen olo, että ”tarttis tehrä jottai”. Kovin paljon meillä ei ole työkaluja tähän taisteluun, mutta teimme sen minkä voimme. Perustimme nettiin adressin, jossa pyydettiin Turku Energiaa kohtuullistamaan sähkösopimustensa hintoja sekä irtisanomisehtoja. Adressi saavutti heti suuren suosion, tätä kirjoittaessani siinä on jo 2602 allekirjoitusta. Adressi tullaan luovuttamaan Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkaselle 28.3.2023. Adressin allekirjoittaminen on mahdollista vielä sen jälkeenkin, linkki adressiin on https://www.adressit.com/turku_energian_sahkosopimuksen_kohtuullistaminen?u=8604922&utm_source=email

Lisäksi olemme osallistuneet 15.3.2023 TE:n järjestämään Energiainfo -iltaan, jossa olemme kuulleet heidän esityksensä siitä, miksi tämmöiseen tilanteeseen on päädytty. Tilaisuudessa eri omakotiyhdistysten puheenjohtajat kertoivat pientaloasukkaiden ahdingosta, maksuvaikeuksista ja siitä, miten epäreiluna näemme tämänhetkisen tilanteen. TJ Honkanen kertoi, että kiukkuisten asiakkaiden viesti on tullut kyllä voimakkaana heille perille.

Sähköpostillisten jäsenten jäsentiedotteen liitteenä on Turku Energian energiainfon materiaali teille, jotka olette asiasta kiinnostuneita. Materiaalissa on kerrottu myös valtion sähkötuista kuluttajille. Niistä saa tarvittaessa lisätietoja verottajalta.

Lähdimme myös mukaan kolmen omakotiyhdistyksen laatimaan ja 1.3.2023 Energiavirastolle lähetettyyn tutkintapyyntöön TPK-Louna-sähkösopimuksen irtisanomisehdon kohtuullisuudesta.

2. Kotitalousvähennys omakotitalkkarin työstä

On esiintynyt epätietoisuutta siitä, saako omakotitalkkarin työstä kotitalousvähennystä verotuksessa. Otimme asiasta selvää ja tässä saamamme vastaus verottajalta:

Yleishyödyllisen yhteisön tekemä tavanomainen kotitalous-, hoiva- ja hoitotyö oikeuttaa kotitalousvähennykseen, vaikka yleishyödyllistä yhteisöä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, eikä se harjoita tuloveronalaista toimintaa (TVL 127 b §). Sen sijaan asunnon tai vapaa-ajan asunnon kunnossapito- tai perusparannustyö ei oikeuta vähennykseen, jos yleishyödyllistä yhteisöä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin eikä se harjoita kunnossapito- tai perusparannustyötä tuloveronalaisena toimintana.

Saat kotitalousvähennystä esimerkiksi seuraavista tavanomaisista kotitalous-, hoiva ja hoitotöistä esim.

  • Siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, silitys ja muu vaatteiden huolto
  • Haravointi ja muut piha-alueen puhtaanapitotyöt
  • Kukkien kastelu asunnossa ja piha-alueella
  • Lumi- ja auraustyöt piha-alueella
  • Pihapuiden kaataminen tai oksien karsinta
  • Polttopuiden hakkuu ja kasaus piha-alueella
  • Puutarhan hoito mm. istutustyöt, kitkentä, pensasaitojen leikkuut.

3. Omakotitalkkariuutiset

Omakotitalkkari Pasi Kilpeläisen vuoden mittainen työpesti päättyy maaliskuun lopussa ja hänen tilalleen on valittu 1.huhtikuuta alkaen Timo Vapaavuori. Toisena talkkarina jatkaa edelleen helmikuun alussa aloittanut Juha Nurminen. Talkkaritilaukset tuttuun tapaan suoraan talkkareille p. 041-3690114.

4. Nettitaitoja kädestä pitäen

Meiltä kysytään aina välillä, voisimmeko järjestää tilaisuuksia, jossa neuvottaisiin netin ja älylaitteiden käyttöä. Viime vuonna tämmöisen järjestimmekin, mutta osallistujamäärä oli melko vähäinen. Vinkkinä teille, jotka koette apua tarvitsevan: Turun kaupungin palvelu Apupiste, jossa opetetaan nettitaitoja kädestä pitäen. Voit varata henkilökohtaisen maksuttoman 30 min. neuvonta-ajan joko sähköpostilla [email protected] tai puhelimitse 040 363 4115. Apupisteen yksiköitä on eri puolilla Turkua, meidän alueella Manilla, It. Rantakatu 64, ma. klo 10-14.

5. Kevätkokous tiistaina 25.4.2023 klo 18.00

Muistathan osallistua yhdistyksen sääntömääräiseen Kevätkokoukseen tiistaina 25.4.2023 klo 18 alkaen joko Mäkitupatalolla tai etänä Teamsin kautta. Tarkemmat tiedot liitteenä olevassa erillisessä kutsussa.

Palaa takaisin