Joulutunnelmaa etsimässä

 

Joulun ystävänä olen joulun tulosta aina yhtä riemuissani. Minulle joulun vietto ei ole sitä monesti parjattua kiirettä ja kulutusjuhlaa. Minun jouluni on rauhaisaa tunnelmaa, perheen kanssa yhdessäoloa, talven ja joulun kauneutta, kynttilän liekin lepatusta, joulun tuoksuja, jouluiseen asuun puettu koti, joululauluja ja hillitysti jouluherkkuja. Turku – Suomen virallinen joulukaupunki – onkin mitä oivallisin paikka viettää joulua. Haluankin muistuttaa, että hyödyntäkää ihmeessä lukuisia joko aivan ilmaisia tai edullisia upeita joulun ajan tapahtumia, joita on Turku tulvillaan koko joulukuun ajan.

Laulun ja musiikin ystävänä tärkeä osa minun jouluani on kirkoissa järjestettävät Kauneimmat joululaulut –tapahtumat. Monissa museoissa valmistellaan myös joulua, mainittakoon niistä esim. Kuralan Kylämäki, Qwenselin talo ja Apteekkimuseo, Turun Linna, Luostarinmäen Käsityöläismuseo ja Biologisessa museossa voi käydä ihastelemassa eläinten joulua.

Kävin viime joulun aikoihin tutustumassa Luostarinmäen jouluun ja täytyy sanoa, että kyllä kannatti mennä – oli suorastaan koskettavaa tutustua menneiden sukupolvien joulunviettoon, kurkistaa pieniin ja hämäriin tupiin ja kulkea talovanhusten välissä kapeilla kujilla. Museomyymälästä löysin mahtavan pullean olkipukin, jota en voinut vastustaa, joten olkipukki sai uuden kodin meiltä. Eri puolilla kaupunkia pystytetään myös toinen toistaan suloisempia jouluseimiä. Omat seimisuosikkini olen löytänyt Mikaelin kirkosta ja Maarian vanhan pappilan pihapiiristä.

Ei pidä unohtaa myöskään Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita eikä lukuisia muita joulun ajan myyjäisiä. Mäkitupatalollakin pidetään joulumyyjäiset su. 15.12., joten välttämättä ei tarvitse lähteä sen kauemmas. Joulumyyjäisissä on myös joulun tunnelmaa ja samalla kun silmät näkevät kaikkea kaunista käsintehtyä, niin tarjonnasta voi löytää jotakin kivaa joulupukin lahjapussiin ja herkkuja joulupöytään.

Monet liikkeet koristavat näyteikkunansa jouluisesti, kuin myös lukuisat taloyhtiöt ja kaupunki panostaa paljon niin siltojen, puistojen ja muiden julkisten kohteiden koristeluun. Kauppatoria somistaa tänäkin vuonna ja vielä ensi vuoden puolellakin pienet myyntikojut, joulun valot ja kuusi, joten muistakaa hyödyntää myös Kauppatorin antimia, torielämä elää myllerryksistä huolimatta.

Kaiken kruununa on tietenkin Suomen komein kuusi, Tuomiokirkon kuusi, jota kannattaa käydä ihastelemassa ihan paikan päällä ja samalla voi tehdä kävelyretken kauniissa jokirannassa. Joulutunnelmaan pääsee myös iltakävelyllä omalla asuinalueellamme. Yksi jos toinenkin talo on saanut pihapiiriinsä talven ajan tunnelmavaloja, talvisia ruukkuistutuksia, kauralyhteitä, kynttilälyhtyjä ja ikkunoissa loistaa joulutähtiä ja muita valoja, siinä sitä on jouluista silmäkarkkia kerrakseen!

Mäkitupalaisten perinteinen Puurojuhla, joka pidetään tänä vuonna ma. 16.12. klo 18 alkaen, tuo tuulahduksen menneen ajan yhteisestä joulun vietosta. Siellä viimeistään Martin kirkon kirkkoherran joulutarinaa kuunnellessa, joululaulujen soidessa ja herkullista puuroa syödessä löytää sen joulun tunnelman ja vieläpä aivan ilmaiseksi. Samalla voi toivottaa myös naapurustolleen hyvän joulun toivotuksen.

Vihdoin saapuu jouluaatto ja kaikki huipentuu siihen, kun Suomen Turku julistaa Joulurauhan. Siinäkin olemme turkulaisina etuoikeutettuja, voimme mennä kuuntelemaan julistusta paikan päälle tai seurata tapahtumaa kotisohvaltamme. Ei unohdeta kuitenkaan lähimmäisiämme ja muistetaan vaikka naapurin yksinäistä vanhusta – olisiko meillä riittävästi joulumieltä kutsua hänet joulupöytäämme tai vaikkapa torttukahville, sillä jouluna ei kenenkään tulisi olla yksin.

 

Hyvää joulunaikaa kaikille,

 

Brita Palmroth

 

Vastaa kyselyyn! Voit valita haluamasi määrän vaihtoehtoja.

Mikä tuo sinulle joulutunnelman?

 

Palaa takaisin

0